top of page

Αποκατάσταση - Επανάχρηση

Γαβαλοχώρι Αποκορώνου

Σε ένα από τα πολλά γραφικά χωριά του Αποκόρωνα, βρίσκεται η ιδιοκτησία της μελέτης, ένα κτίσμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερα περίπλοκη δομή και πολλά αξιόλογα χαρακτηριστικά (τέσσερις καμάρες η μία διπλή, φούρνο, πατητήρι, τοξωτά θυρώματα, εσοχές στο πάχος του τοίχου). Επρόκειτο για κτίσμα βοηθητικών χρήσεων, αλλά και με δυνατότητα κατοίκησης. Η πρόταση αποκατάστασης διατηρεί τον χαρακτήρα του προσαρμόζοντας σύγχρονες ανάγκες στη δεδομένη παραδοσιακή δομή, ενώ ο χώρος όλος αναβαθμίζεται αισθητά με τη δημιουργία εσωτερικού αιθρίου σε στρατηγικό σημείο. Προτείνεται μια εξοχική κατοικία με δύο υπνοδωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, και χώρους παρασκευής φαγητού που εξυπηρετούν την καλοκαιρινή αλλά και χειμερινή δραστηριότητα. Η διαμόρφωση των μεγάλων εξωτερικών χώρων και το βατό δώμα ολοκληρώνουν την εικόνα του. 

 

[Δέσποινα Κυριαζή, Μιxάλnς Νευραδάκης]

2012

Παλιά Πόλη Χανίων

Στα στενά δρομάκια του Ενετικού Λιμένα Χανίων, βρίσκεται το κτίριο της μελέτης, ένα "αδελφομοίρικο" κτίσμα (πανομοιότυπο με το όμορό του και συμμετρική συνέχειά του). Πρόκειται για τριώροφο κτίριο κεραμοσκεπές από την πλευρά του δρόμου και διώροφο με κοινόχρηστο δώμα από την πίσω όψη, όπου τόσο η αρχιτεκτονική του αξία όσο και οι ιστορικές αναφορές του και η μνήμη που φέρει είναι εξίσου αξιόλογα.

Στην πρόταση αποκατάστασης, το ισόγειο μετατρέπεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παράλληλα μπορεί να εξυπηρετεί τα υπερκείμενα πέντε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σύγχρονες ανέσεις και τεχνολογίες, τόσο εξοπλισμού όσο και κατασκευής, το κάνουν ανταγωνιστικό σε συνδυασμό με τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικότητάς του.  

 

[Δέσποινα Κυριαζή, Μιxάλnς Νευραδάκης]

2013

Ταμπακαριά - Χαλέπα

Στη Βιομηχανική περιοχή των Ταμπακαριών, όπου λειτουργούσαν τα Βυρσοδεψεία (υπάρχουν ακόμα μερικά ενεργά) και στην αρχή του μικρού λιμανιού βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα της μελέτης, αποτελούμενο από τέσσερις κτιριακούς όγκους, αρκετά ταλαιπωρημένο τόσο από τον χρόνο και την προηγούμενη χρήση του, όσο και από τα καιρικά φαινόμενα, τη θάλασσα αλλά και τις μεταγενέστερες επεμβάσεις. Η πρόκληση της μελέτης αποκατάστασης οδήγησε σε πρωτοποριακές λύσεις και εναλλακτικές, ενώ η ποικιλία των χρήσεων, οδήγησε σε ένα εξίσου ενδιαφέρον κτιριολογικό πρόγραμμα. (2 κατοικίες, ένας χώρος εργασίας, γραφείο, γυμναστήριο, παρασκευαστήριο και χώρος εστίασης 40 ατόμων, 2 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αίθριο). Η ιστορικότητα του κτιρίου και η προνομιακή του θέση, επέβαλαν τις αρχές σύνθεσης και αισθητικής συνυπολογίζοντας και την "ενεργειακή" πτυχή όλων των παραμέτρων. 

 

[Δέσποινα Κυριαζή, Μιxάλnς Νευραδάκης]

2014

Αποκατάσταση οικίας και προσθήκη κατ' επέκταση - Καλύβες

 

Στη Θέση «Μήλος» σε ένα φυσικό ύψωμα με θέα το χωριό των Καλυβών και τη θάλασσα, βρίσκεται η περιοχή μελέτης, με ένα υφιστάμενο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, όπου επεκτείνεται με μία προσθήκη 30 τ.μ. για να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες της πολυμελούς οικογένειας κυρίως τους θερινούς μήνες.  Η αρχιτεκτονική και η στατική λύση που επιλέχθηκε για την προσθήκη υπαγορεύτηκε από την γειτνίασή της με το υφιστάμενο κτίσμα από λιθοδομή και τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά του, ύψος, θέση, γεωμετρία, μορφή. Σημαντικός παράγοντας που καθόρισε τον προσανατολισμό και τη θέση της προσθήκης είναι τόσο η σχέση της με την οικοδομική γραμμή και τη μελλοντική εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, όσο και η ενεργειακή λειτουργία του συνόλου του κτίσματος, Έτσι, η προσθήκη αποτελεί λειτουργική συνέχεια του υφιστάμενου κτίσματος επικοινωνώντας με αυτό, ενώ παράλληλα αποσπάται ο κύριος όγκος της, επιτρέποντας τον φυσικό φωτισμό και αερισμό. Η διαμόρφωση του στηθαίου στο βατό δώμα συνθετικά αναπαράγει την κλίση της στέγης του υφιστάμενου κτιρίου. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, σχεδιάστηκε προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του μικροκλίματος, ενώ διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι εκτόνωσης των παιδιών.

 

[Δέσποινα Κυριαζή, Μιxάλnς Νευραδάκης]

2015

bottom of page